Седмокласничката Рая Костова от София е единствената българка, която със своята убедителна аргументация, се класира на първо място в престижното състезание The World Schоlar’s Cup. 

Шестокласничката Жасмин Кючукова също се представи убедително и спечели сребърен медал за най-добър участник в дебати. 

В периода 19 – 24 август 2022 г. в гр. Прага, Чехия, се проведе вторият кръг от международното състезание по английски език World Schоlar’s Cup. Общо 475 ученици, представители на 23 държави, демонстрираха своите знания в серия от дебати, творческо писане и тест.

В дебатите на теми, свързани със социалния и политически живот – трудни за тази крехка възраст, тринадесетгодишната ученичка използва реторични  фигури и похвати, което силно впечатли безкомпромисното жури. Въпреки изключителните знания, които показаха и други ученици от различни училища в България, тя достигна до финал и заслужено спечели престижната награда. Освен златен медал, тя получи и сребърно отличие, като награда за най-добър писател.

„Участието в това състезание ни даде  възможност не само да придобием нови знания, но и да се докоснем до различни и непознати за нас култури“ – споделиха талантливите ученички от ЧСУ „Дружба“.

Зад този успех се крият усилие, всеотдайност и упоритостта на участничките,  които срещнаха всеотдайна подкрепа и от своите преподаватели  (и ментори) по английски  език – Джанин Василев и Айнур Бангирова. 

Съвкупността от натрупани знания и приложението им в международни състезания дават възможност на учениците от ЧСУ „Дружба“  за многобройни  личностни изяви.  

The World Schоlar’s Cup е международна академична програма, създадена през 2006 г. от DemiDecр. Ежегодното състезание се провежда в три последователни кръга, в които вземат участие общо 15 000 ученици от над 65 страни. Първото състезание е проведено през 2007 г. в Южна Корея. Чрез World Schоlar’s Cup учениците придобиват нови знания и умения, извън обхвата на утвърдените учебни програми, които допринасят за развитие на социалните им умения и тяхното личностно израстване.