С много и различни инициативи, както и с много интересни уроци учениците от ЧСУ „ДРУЖБА“ – София отбелязаха честването на 145-годишнината от Освобождението на България!

През изминалите дни в училището се проведе се седмина на хуманитарните науки, по време на която учителите от хуманитарните дисциплини организираха различни инициативи, свързани със 145-годишнината от Освобождението на България.

Учениците отново влязоха в ролята на учители и в различни класове някои от тях изнесоха презентации за българските обичаи и традиции – Кукерите, Лазаровден, Великден и още много други.

Други ученици пък участваха във викторина в клас за българските обичаи.

В някои от класовете учениците разбраха, че българската шевица може да се открие в различни варианти по целия свят (изследване от 2011 г. е доказало, че канатицата може да се открие на много места по света) и отбелязаха на специална карта на света къде тя може да се открие.

На специална етнографска карта учениците отбелязаха всички фолклорни области в България, след което ги оцветиха с различни цветове.

В училището беше представена и специална етнографска изложба, където бяха представени различни автентични предмети от българския бит и култура.

По инициатива на ученици от 10 клас върху ръцете на учениците беше изрисувано националното знаме.

Учениците от Началното училище на специално тържество рецитираха стихотворения, танцуваха хоро, играха ръченица и пяха много песни.

В края на учебните часове ученици и учители взеха участие в традиционното хоро, което се състоя пред централния вход на ЧСУ „ДРУЖБА“ – София.

Facebook
Twitter
LinkedIn