На 30 септември 2022 г.  общо 282 ученици на възраст от 7 до 18 години  от ЧСУ „Дружба“ заедно  с европейския шампион по теукундо Денис Димитров – Рицаря и неговия отбор Taekwondo team Hereya се включиха в инициативата “Европейски ден на спорта в училище“ – Спорт #БезОтпадъци„. Събитието бе организирано от координиращата организация от BG Бъди активен и подкрепена от комисар Мария Габриел.

Кампанията в училище премина под надслов: „Бъди отговорен! Бъди активен! Да спортуваме на чисто, заедно!“, като целта е да формира в съзнанието на младото поколение отговорност за заобикалящата ги среда. Спортния ден започна с лечебна гимнастика, леки фитнес тренировки и продължи с плогинг.

В не особено популярната инициатива за България плогинг, учениците от 1. до 12. клас, спортувайки събираха разделно отпадъци. Темата се превърна в интересна надпревара сред най-малките ентусиасти, който се състезаваха кой клас ще събере най-много хартия и пластмаса.

Учениците бяха разделени на три отбора: сини, жълти и зелени – цветове символизиращи  разделното събиране на отпадъци.

 Първокласници, второкласници, третокласници и четвъртокласници се обединиха в един плогинг отбор за  хартия  и с гордост носеха своя  син стикер с надпис: „Бъди отговорен! Бъди активен! Да спортуваме на чисто, заедно!“. Петокласниците се състезаваха с  жълтия цвят .

Мероприятието обхвана и територията извън училището, където учениците от 6. до 12.клас съчетаваха спорта с отговорно събиране на изхвърлените в междублоковите пространства стъклени бутилки.

ЧСУ „Дружба“ благодари на Екобулпак България за оказаната подкрепа в тази инициатива, която получи широк социален отзвук сред живущите в района.

Благодарение на нашите ученици, събрахме разделно в картонени контейнери над 50 чувала  с рецикрилируеми отпадъци.

Европейски ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“за всеки участник.

Участието в „Европейския ден на спорта в училище„ е поредната спортна инициатива, към която иновативно частно училище „Дружба“ се присъедини. От създаването си през 1999 година до днес учениците активно участват в регионални и национални спортни  турнирни- волейбол, футбол, шах и тенис на маса, печелейки множество награди.