ЧСУ “Дружба”-София стана домакин на интересно събитие. На 05,06.ноември на гости ни бяха представители на Ученическите парламенти от 18 училища от Молдова ,  Румъния, Украйна и България. Събитието беше организирано с цел подобряване на дейността на ученическите съвети и обмяна на идеи. Учениците споделяха мнения, играха, търсеха решения  на казуси и откриваха нови начини да участват активно в училищния живот. В двата дни бяха представени училищата и инициативите на всеки Ученически парламент, разглеждаха се  интересни за децата теми, като кариерно развитие, ученическо самоуправление, агресията и тормоза в училище и изграждане на характер, работиха в екипи и предлагаха своите идеи за това как да разнообразим и осмислим престоя си в училище. Изградиха се връзки, които са гаранция, че събитието ще се превърне в традиция. Нашите ученици, показаха културните забележителностите на София на своите гости, запознаха ги с ….

 

 

На края на този запомнящ се уикенд, учениците се разделиха с обещания за скорошни нови срещи. Срещата остави следа в нашите ученици, които споделиха:

„Събитието беше изключително полезно, разменихме интересни идеи за съвети, които ще реализираме в бъдеще. Обсъждахме теми, от които се интересувам и ми беше интересно да чуя друга гледна точка. Запознахме се с нови хора, с които станахме добри приятели и продължаваме да подържаме връзка“  – Нермин от 11 а клас.

„Беше много хубаво изживяване, изпълнено с много позитивни емоции. Създадохме приятелства, които мисля, че ще се задържат за дълго време. Обеменихме опит и погледнахме света през очите на другите.“ – Айсел от 12 а

„Беше невероятно преживяване. Много се забавлявахме. Обменихме доста информация и идеи за нашето училище. Най-хубавото беше, че общувахме много. Намерихме нови приятели и все още поддържаме връзка с тях. Научихме много за различните култури и традиции.“  – Есма от 12 а

 

Подобни събития позволяват на учениците да сверят часовниците си, да обменят идеи и да споделят смисъла от реализирането на Ученически инициативи. Дават им мотивация да търсят и организират все по – интересни дейности, сами да предлагат решения и чрез своето участие да създават позитивен климат в училище. Не на последно място да създават трайни приятелства и да опознават различни култури.