Back

От учебната 2023/2024 година Lumina Educational Institutions е собственик на ЧСУ “ДРУЖБА” – София.

Lumina Educational Institutions е най-добрaта, най-голямата и най-мащабната верига частни училища в Румъния, която функционира в северната ни съседка още от 1994 година.

Съставът на образователните институции “Лумина” включва:

Lumina Educational Institutions е най-голямата частна образователна група в Румъния, с над 5000 ученици от над 40 страни, от които 85% румънци и 14% чужденци, с над 450 преподаватели и над 3000 завършили възпитаници.

Веригата частни училища предоставя на всички наши ученици най-високите стандарти на образование, като оборудва училищата с модерни лаборатории и класни стаи, арт работилници, фитнес помещения и огромни зали за тържества. В училищата Lumina започна изпълнението на проектите SmartLab, които промениха начина на преподаване и с помощта на технологиите и предлагат отворено и вдъхновяващо учебно пространство, което улеснява и модернизира образователния процес, съсредоточен върху ученика.

Година след година Lumina разширява дейността си, а учениците постигат забележителни успехи на националните и международните олимпиади и всяка една учебна година са на челните места в класациите на Министерството на образованието в Румъния.

Към днешна дата са се дипломирали над 3000 ученици, като повечето от тях са избрали да продължат обучението си в престижни университети в чужбина, където са приети със стипендии: Harvard, MIT, Stanford, Princeton, Yale, California Intitute of Technology, Oxford, Cambridge, Manchester, UCL , Imperial College, Jacobs University, Hague University и др. Голяма част от възпитаниците се връщат обратно в родината си, като стават предприемачи или избират да работят в IT сектора, банковите услуги, в национални или международни компании.

Тези, които са избрали да останат в чужбина в края на обучението си, работят и в престижни компании като Google, Facebook, Twitter, Pinterest, JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Amazon, EA Sports.

Възпитаниците избират и други области на дейност, като флота, медицината, държавна администрация, доказващи, независимо от позицията, която заемат, че имат добра професионална подготовка и специални човешки качества. 

С уникален опит в Румъния, Lumina Institutions of Education реши да се включи в областта на спорта, подкрепяйки правилото, че качественото образование и спортните постижения могат да вървят заедно по пътя към успеха.

През 2018 г. Lumina разшириха дейността си в Република Молдова, като станаха собственици на училищата Orizont, които работят в тази страна от 1993 г. Първото училище Orizont е основано в град Чадър Лунга, а година по-късно такова училище е основано и в столицата Кишинев. През 1999 година в Молдова е официално открито третото частно училище, а през 2010 година в град Дурлещ отвори врати и четвъртото училище Orizont.  

Институцията предоставя на учениците теоретично обучение, като спазва Рамковия план, разработен от Министерството на образованието и научните изследвания на Република Молдова. Училищата се утвърдиха на образователния пазар в Република Молдова, като изучават определени предмети на английски език (математика, физика, информатика, химия и биология) и хуманитарните науки на родния език. Учениците от тези учебни заведения са участвали в национални и международни олимпиади, получавайки множество медали и награди.

Обучението, получено през годините на гимназиално обучение, позволява на завършилите успешно да влязат в най-престижните университети в страната, но и в тези в чужбина: Масачузетския технологичен институт, Харвардския университет, Университета на Пенсилвания, Принстънския университет, Станфордския университет, Университета в Кеймбридж, Колумбийския университет, Маастрихтския университет, Университета “Еразъм” в Ротердам, Московския държавен университет, Университета “Бабеш Боляй”,  Държавен университет на Молдова и други престижни университети. В момента около 2400 ученици учат в училищата “Лумина” в Република Молдова.

През 2023 г. веригата частни училища Lumina стана официален собственик на ЧСУ „ДРУЖБА“ – София.

Повече за частните училища Lumina можете да разберете тук.