Учениците от ЧСУ „ДРУЖБА“ – София ще се срещнат с известния български автор Рене Карабаш на своеобразен писателски уъркшоп. Събитието ще се състои на 21 декември от 13 часа в училището и се организира с подкрепата на Фонд „Култура“ към Министерството на културата. Тя ще запознае учениците с магията на писането, след което ще отговори на различни въпроси.

Рене Карабаш е поет, театрален режисьор и актриса. Автор е на множество книги и стихосбирки.

Тя е автор на стихосбирката „Хълбоци и пеперуди“, с номинация за Национална награда за поезия „Иван Николов“ (2015 г). Нейни стихотворения са преведени на няколко езика и са включени в световни поетични антологии. Носител е на Първа награда за белетристика от Шуменския Литературен Конкурс „Боян Пенев“, а от 2017 г. Рене Карабаш е в почетното жури на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.

Тя е основател на Творческа Академия „Заешка Дупка“, която събира едни от най-големите писатели, сценаристи и драматурзи на България. За ролята си във филма „Безбог“ Ирена получава няколко престижни филмови награди за най-добра актриса, сред които „Сребърен леопард“ (Локарно), „Сърцето на Сараево“ (Сараево), и „Алуминиев кон“ (Стокхолм). Тя е носител на литературната награда „Елиас Канети“ за романа „Остайница“ през 2019 г., стихосбирката й „Братовчедката на Зорбас“ е с номинация за Национална поетична награда „Иван Николов“ от 2021 година.

Тя е член на Европейската филмова академия, както и на журито от Националния филмов център през 2019 година.

Това е поредното посещение на известен писател в Училището. С учениците в ЧСУ „ДРУЖБА“ – София се срещнаха и писателките Теодора Димова и Виктория Бешлийска.

Facebook
Twitter
LinkedIn