Писателката, поет, актриса и режисьор Рене Карабаш посети ЧСУ „ДРУЖБА“ – СОФИЯ. Тя запозна учениците с естеството на творческото писане и насърчи уменията им да творят и разказват истории.

Чрез своеобразен workshop за писане тя показа на учениците от училището защо е важно да развиват творческите си умения.

В работилницата за писатели учениците трябваше да напишат два кратки разказа – единият по действителен случай, а другият – въображаем, а останалите трябваше да познаят коя история не е измислена.

В голямата аудитория на училището Рене Карабаш разказа за своя професионален път на писател, актьор и режисьор и насърчи учениците да избират мъдро как ще изграждат своя професионален път.

В знак на благодароност ЧСУ „ДРУЖБА“ – София подари на Рене Карабаш Сертификат на училището и картина. Те бяха поднесени от директора на училището Светла Стефанова и от изпълнителния директор Фарук Ердуран.

Рене Карабаш е поет, театрален режисьор и актриса. Автор е на множество книги и стихосбирки.

Тя е автор на стихосбирката „Хълбоци и пеперуди“, с номинация за Национална награда за поезия „Иван Николов“ (2015 г). Нейни стихотворения са преведени на няколко езика и са включени в световни поетични антологии. Носител е на Първа награда за белетристика от Шуменския Литературен Конкурс „Боян Пенев“, а от 2017 г. Рене Карабаш е в почетното жури на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.

Тя е основател на Творческа Академия „Заешка Дупка“, която събира едни от най-големите писатели, сценаристи и драматурзи на България. За ролята си във филма „Безбог“ Ирена получава няколко престижни филмови награди за най-добра актриса, сред които „Сребърен леопард“ (Локарно), „Сърцето на Сараево“ (Сараево), и „Алуминиев кон“ (Стокхолм). Тя е носител на литературната награда „Елиас Канети“ за романа „Остайница“ през 2019 г., стихосбирката й „Братовчедката на Зорбас“ е с номинация за Национална поетична награда „Иван Николов“ от 2021 година.

Тя е член на Европейската филмова академия, както и на журито от Националния филмов център през 2019 година.

Това е поредното посещение на известен писател в Училището. С учениците в ЧСУ „ДРУЖБА“ – София се срещнаха и писателките Теодора Димова и Виктория Бешлийска.